Fri frakt över 699 kr inom Sverige

VÄLKOMMEN TILL TEXTILONNET!

Bordstabletter

Vacker dukning med bordstabletter

Skapa en vacker dukning med bordstabletter, en typ av inredning som känns självklar när den finns på plats. En bordstablett gör bordsplaceringar tydligare och ger bordet ett extra skydd mot spilld mat och dryck. Här på textilonnet.se erbjuder vi flera varianter av bordstabletter i olika färger, mönster och material. Perfekt när du vill duka fint eller varför inte köpa och ge bort i present. Läs mer

Pris

Varför använda bordstabletter?

För dig som är ny på bordstabletter kanske det inte är helt uppenbart varför dessa ska användas. Särskilt inte om det redan finns en duk på bordet eller om det är gjort av ett material som glas eller plast som är enkelt att torka av.

Det finns flera anledningar till att duka med bordstablett:

  • Det är vackert – Det ser väldigt fint ut när det ligger mindre dukar på bordet. Detta även då det inte är dags att äta. Ett matsalsbord som inte belamras med prylar kan bli en vacker inredningsdetalj då det alltid står med duk och bordstabletter
  • Det är hygieniskt – Varje person har sin egen bordstablett och det skapar förutsättningar för bättre hygien vid måltider. I och med att en stor del av det som spills landar på bordstabletten är det lätt att göra rent.
  • Det sparar på duken – Spillet som landar på bordstabletten som kan plockas bort kommer inte att slita på duken. Det här kan vara ett bra sätt att undvika besvärliga fläckar på en duk av känsligare tyg.
  • Det skyddar bordet – Bordet får ett extra lager som skyddar mot riktigt heta tallrikar som kan lämna märken efter sig.
  • Bordsplaceringar blir tydliga – Ett större bord kan behöva tydlig bordsplacering då det blir dags att äta tillsammans med hela familjen och gäster. En bordstablett är ett naturligt sätt att visa var personer ska sitta. Folk som gärna sätter sig lite för nära utan att tänka på detta sitter som tänkt när glas och tallrik står på tabletten.

Kan man tvätta bordstabletter?

Om en bordstablett är av tyg bör du kunna tvätta den. Men det här beror förstås på vilket tyg det handlar om. Många av våra bordstabletter är gjorda av 100 % bomull. Det betyder att de klarar högre temperaturer i tvättmaskinen och då blir det rent. Tänk bara på att torka tabletten på ett sätt som gör att den sedan ligger rakt.

Vi har också bordstabletter i lite ovanligare material som till exempel gräs. När en bordstablett är gjord av gräs ska du inte slänga den i tvättmaskinen. Då bör du istället använda en fuktad trasa och torka av efter varje användning. Jute och konstläder är två andra material som också bör rengöras med en fuktad trasa.

Vilket material på bordstablett är bäst?

Vilket material som är bäst beror på flera saker. Du bör tänka på att:
  • Vissa material är lättare att rengöra
  • Vissa material är snyggare i ditt tycke
  • Vissa material känns lite stadigare under tallriken
  • Vissa material passar inte alla situationer
Med tanke på den sistnämnda punkten är det inte så dumt att ha flera olika typer av placeringstabletter för bordet. Du kan ju vilja använda en typ för vardagen. Du vet att barnen kommer att spilla ofta. Men det betyder inte att du måste ha tråkiga plasttabletter på bordet. Material som går att tvätta i maskin går minst lika bra.

För festen kan du vilja ha något som står ut och ser extra festligt ut. Här kan årstid också få betydelse. En viss modell av bordstabletter passar perfekt ihop med julduken medan en annan modell är bästa valet för midsommarlunchens blommiga tygduk.
 

Bordstabletten är en spännande inredningsdetalj

Matcha och gör om. Njut av hur en så pass liten detalj som bordstabletten ändå kan göra så stor skillnad. Färgen, formen och mönstret påverkar känslan på och omkring bordet. Det här känns inspirerande och du får lust att alltid äta vid ett bord som är vackert dukat.
Det tar inte många sekunder att lägga ut tabletter på bordet. På kort tid har du helt förvandlat dukningen till något som ser ut som ett modereportage från en tidning. Unna dig den känslan både till vardags och till fest med riktigt fina bordstabletter.
Du kan också matcha bordstabletten med glasunderlägg. Vi har flera mönster och färger som finns både som tablett och glasunderlägg. Med underlägget för glaset slipper tallrik och glas samsas på samma bordsmatta och det kan vara en fördel

Har formen på bordstabletten betydelse?

Som du kan se i vårt sortiment av bordstabletter finns det inte bara rektangulära och fyrkantiga dukningstabletter. Det här är ju formerna som kan ses som traditionella. Vi är vana vid att se en plats vid bordet som en liten ruta. Men en bordstablett kan ha andra former och det kan vara riktigt kul.
Du kan till exempel välja en rund bordstablett som liksom omringar tallriken. Om inte det känns annorlunda nog kanske du vill ha en tablett som ser mer ut som en droppe. Om den läggs i sidled kan glaset placeras i den smalare änden av den runda formen.
Med olika former på bordstabletter går det att leka med dukningen och anpassa den. Själva tabletten kan vara det som inspirerar och ger dig nya idéer. Det blir mycket roligare att duka och förbereda för en måltid med familjer och vänner.

En fin present till någon du tycker om

När du vill ge bort något som är lite mer än en chokladbit och flaska vin kan bordstabletten bli ett bra val. Särskilt om du vet att personen tycker om att dekorera och ha det fint omkring sig. Bordstabletter av riktigt hög kvalitet uppskattas som present.
När du ger bort inredning som present kan det vara klokt att välja en klassisk stil. Naturnära färger och stillsamma mönster fungerar bra för de allra flesta. Tänk också på hur många du ger bort. Ett mindre hushåll kanske inte behöver fler än två. Men för en större familj är det god ton att ge bort så många bordstabletter som ryms på deras matsalsbord.