kundservice@textilonnet.se - Telefon: 033-10 71 70

Fri frakt över 699 kr inom Sverige

Gardinkappor

Välj rätt gardinkappa

Den tar inte alltför mycket plats men kan göra stor skillnad. Gardinkappor får rummet att kännas ombonat och den är lätt att jobba med när du vill ha förändring. Det här är en gardin som används mer för att dekorera än för att styra saker som ljusinsläpp och insyn. Den är en klassisk inredningsdetalj som passar bra i alla hem. Läs mer

Filtrera
139 Produkter

Vad är gardinkappor?

Gardinkappor kan beskrivas som en kortare gardin som för det mesta hängs i den övre delen av fönstret. Gardinen kommer att fästas en bit ovanför fönstrets övre karm och täcker hela den övre ramen samt en bit ner över fönstret.

Det går också att kombinera en övre gardinkappa med en lägre. Det kan ge en läcker inramning och passar fint när du upplever att fönstret känns för kalt då den nedre delen är helt öppen. En mycket stor fördel med gardinkappor är att de inte tar stor plats.

Vilken bredd ska gardinkappan ha?

När du ska beställa gardinkappa online är det viktigt att du förstår hur storleken kommer att fördela sig över ditt fönster då gardinen väl är på plats. Det är ju så att gardinkappan veckas eller rynkas då den hängs upp på en stång. Så är det oavsett om du väljer gardinkappa med öljetter eller om den träs direkt på en gardinstång.

Den grundläggande formeln för bredd på gardinkappa är 1,7 gånger fönstrets bredd. Det här kan också vara bra att veta om du tänker sy din egen gardin!

Standardexempel på bredd:

Ett vanligt exempel är fönster som har en bredd på 150 cm. Om vi gångrar fönstrets bredd med 1,7 får vi 255 cm. Det betyder att en kappa som har en bredd på omkring 250 cm kommer att passa mycket bra.

Rynkig, rak eller vågig…

Hur gardinkappan kommer att uppfattas beror en hel del på hur den hängs upp. Det finns flera fina val. Du kan välja att hänga upp samma gardin på:

  • Kanal
  • Hällor
  • Veckband
  • Rynkband

Det du måste betänka är hur det hela kommer att se ut. Om gardinen har ett mönster som du gärna vill se mer av kanske en vågig upphängning passar bättre än en rynkig. Sedan kan det ju vara så att du redan nu har en gardinstång som du vill ha din gardinkappa på.

Om du redan har en stång som du vill behålla ska du bara säkra dig om att gardinmodellen som du väljer kan hängas upp på denna. Så säkrar du att det hela kommer att se snyggt ut.

Viktigt att byta gardiner då och då

Gardinen är en underbar inredningsdetalj som kan användas för förnyelse på ett så enkelt sätt. Gardinkappor har ju fokus på dekoration och är ett typiskt exempel på något som du kan jobba aktivt med.

Varje hem mår bra av förändringar och omsorg. Beställ en ny gardin till köksfönstret eller låt vardagsrummets fönster piffas upp med ny färg och mönster som passar bra ihop med kuddarna i soffan!