kundservice@textilonnet.se - Telefon: 033-10 71 70

Fri frakt över 699 kr inom Sverige

Kanallängder

Om det ska vara enkelt men fint ska det vara kanallängder! Kanallängden är en klassisk lång gardin som kommer färdigsydd. Du behöver bara trä din gardinstång genom den övre kanalen och så rynkar du till som du vill ha det. Läs mer

Filtrera
6 Produkter

Vad är kanallängder?

Rent praktiskt rör det sig om en lång gardin som sveper hela vägen från gardinstången ner till golvet. Det gör att kanallängder ger en ombonad och mysig känsla. Kanalen är själva fållan längst upp där du kan trä i en gardinstång. Färdigsydda kanallängder kommer att ha mått som är standard och som bör passa din gardinstång och ditt fönster.

Olika typer av kanallängdgardiner

Det kan låta så enkelt med en lång gardin som har en kanal redo för att hänga upp på en gardinstång men du ska veta att du har många val. Det finns en hel del som kan påverka hur längden ser ut.

Betänk att du kan välja en kanallängd med:

  • Färg som livar upp och passar bra med övrig inredning. Förstärk känslan av en viss säsong med utvalda färger.
  • Mönster som ger liv och rörelse som får rummet att kännas fullt av energi och glädje.
  • Vågig kant som ger ännu mer rörelse och som kan kännas riktigt fantasifullt jämfört med en vanlig rak kant.
  • Tyg och textur som gör att man blir sugen på att gå och ta i gardinen. Kanallängder kan vara inredning som talar till flera sinnen på ett sätt som du inte ens tänkt på!

Med tanke på ljusinsläppet

Hur mycket en kanallängd kommer att blockera ljus från fönster beror på det tyg som den är gjord av. Många gånger väljer man den här typen av gardin mer för att dekorera. Då du vill få det mörkt i rummet kan du komplettera med en rullgardin som du drar ner tätt intill fönstret.

Det är klart att du kan välja lite tyngre kanallängder som kommer att göra det mörkt i rummet då de dras för fönstret. En stor fördel med den här typen av gardin är ju att den är väl tilltagen och därmed faktiskt kan täcka mycket bra då de två längderna dras samman mot mitten av fönstret.

Häng upp kanallängderna på rätt sätt

Det är som sagt mycket enkelt att hänga upp kanallängder eftersom gardinen är färdig för montering på gardinstång. Det du måste tänka lite på är hur själva gardinstången sitter. Om du har den fäst en bit över fönstret kanske kanallängden inte räcker hela vägen ner till golvet.

Mät innan du hänger upp kanallängderna och se om du eventuellt vill flytta platsen för gardinstången för att få den önskade effekten. Det här bör du också tänka på innan du eventuellt fållar längderna med fållfix för att få ett fall som passar i rummet.

En rekommendation för kanallängden är att låta den röra vid golvet men inte släpa. Du kan också ha en halv centimeter mellan underkant på gardinen och golvet utan att det ser konstigt ut. I vissa fall kan det också se bra ut om gardinen slutar lite högre upp som då fönstren är mycket höga och en vanlig kanallängd kommer att sluta i höjd med fönsterblecket.