Fri frakt över 699 kr inom Sverige

VÄLKOMMEN TILL TEXTILONNET!

Sammetsgardiner

Vackert och lyxigt

Vill du skapa ett ombonat och lyxigt intryck, då är sammetsgardiner rätt val för dig. Med dess tyngd får sammetsgardinen ett vackert fall och passar bra i flera olika rum. Välj syntetsammet för att enkelt hålla gardinlängderna rena och fina, ett tacksamt material på flera sätt.  Läs mer om sammetsgardiner och dess skötselråd

Pris

Vad är sammetsgardiner?

Sammet är ett spännande material som har nära tusen år på nacken och förknippas ofta med lyx. Ett vävt tyg som vanligtvis förekommer i festkläder och finare möbler. Det finns flera olika typer av sammet; silkessammet, syntetsammet, bomullssammet och velourtyg. Bland dessa är silkessammet den variant som funnits längst. Den vävs av silke och är därför den dyraste sammetsvarianten.

Som alternativ kan man i stället välja det billigare materialet syntetsammet som ser lika fint ut som silkesvarianten men produceras av polyester i stället. Med en speciell vävteknik får man den fina glansen som är förknippad med sammet men också ett material som är lätt att underhålla med vanlig tvätt eller avtorkning med trasa. Här på Textilonnet erbjuder vi just kvalitén polyestersammet för våra sammetsgardiner och de finns i flera fina färger och mönster.

Precis som syntetsammet är bomullssammet också ett vanligt förekommande sammetstyg. Bomullsvarianten är lika lättskött som syntetsammet men har lite mindre glans och en kortare lugg.

Till sist har vi velourtyg som ofta ses som en form av sammet och beskrivs då som krossad sammet. Tyget baseras på en stickad botten till skillnad från de andra varianterna som vävs och är egentligen inte en sammetstyp även om materialet kan upplevas som det.

Klassiska sammetsgardiner som hänger snyggt

Upphängningen är A och O för att få sammetsgardiner att hänga snyggt. Undvik att hänga gardiner av sammet från golv till tak då det kan få takhöjden att upplevas som högre. Sammetsgardiner kan hängas antingen direkt på stången eller med öljetter, vilket alternativ du väljer är en smaksak och något att fundera kring innan du beställer.

Skötsel av och tvätta sammetsgardiner

Oavsett om du kommer att ha gardiner av sammet som sveper i golvet eller inte så är sammet ett material som lätt kan bli dammigt.

Vad är viktigt att tänka på vid skötseln av dina sammetsgardiner?

 

  • Vädra och borsta gardinerna med mjuk borste i första hand
  • Om du behöver tvätta sammetsgardiner? Använd ett milt tvättprogram med lågt gradantal max 30 grader
  • Om gardinen behöver strykas är låg värme det viktigaste
  • Häng inte gardinerna på tork direkt i fönstret, det kan få gardinen att tappa form
  • Kontrollera alltid skötselråden på dina gardiner av sammet innan tvätt

 

Med de här råden i åtanke kommer dina sammetsgardiner att hålla länge och fortsätta att förgylla ditt hem.