kundservice@textilonnet.se - Telefon: 033-10 71 70

Fri frakt över 699 kr inom Sverige

Sammetsgardiner

Om sammetsgardiner

Ska det vara lyxigt och tungt ska det vara sammetsgardiner! Det här är en typ av gardiner som aldrig går ur tiden och som passar mycket bra i olika rum. Med syntetsammet är det också mycket enkelt att hålla gardinlängderna rena och fina. Det här är ett tacksamt material på flera sätt. Läs mer

Filtrera
27 Produkter

Vad är sammetsgardiner?

Sammet är ett spännande material som har nära tusen år på nacken. Det här är ett vävt tyg som ofta förekommer i kläder som ska vara lite festligare såväl som för möbler som ska se finare ut.

Det finns lite olika typer av sammet. Silkessammet är den form som har funnits längst och den är dyrast. Det här är sammet som har vävts med silke. Det finns sammetsgardiner av detta dyra material, men det kan vara klokt att satsa på syntetsammet som ser lika fint ut.

Möbelsammet och gardiner sammet är vanligtvis av syntetsammet som är vävt av syntetfibrer gjorda av material som polyester. Vävtekniken ger den fina glansen och är också lätt att underhålla med vanlig tvätt eller en enkel avtorkning med trasa.

Det finns också bomullssammet. Denna typ av sammet ser lite mattare ut än originalet med silke och syntetsammet. Luggen blir lite kortare. Bomullssammet är precis som syntetsammet enkelt att sköta om.

Sist men inte minst måste vi nämna velourtyger som också ses som en form av sammet. Det här kan beskrivas som krossad sammet vilket egentligen inte klassificeras som sammet. Velour har en stickad botten och därmed rör det sig om en helt annan typ av väv som inte ser ut som den du ser i äkta sammetstyger.

Klassiska sammetsgardiner som hänger snyggt

Det är mycket viktigt att hänga upp sammetsgardiner på rätt sätt för att det ska se snyggt ut. Det är inte sällan så att gardinlängderna av sammet går hela vägen från taket ner till golvet. Det är en hängning som kan få takhöjden att upplevas som högre.

Sammetsgardinerna kan hängas upp på gardinstång. De kan träs direkt över den eller ha öljetter i olika storlek. Det här är effekter som ger lite olika look och det är viktigt att du betänker detta innan du beställer. Om du behöver tillbehör för att hänga gardinerna på ett snyggt sätt ska du passa på att köpa det då du beställer gardinerna.

Skötsel och tvätt

Oavsett om du kommer att ha sammetsgardiner som sveper i golvet eller inte är det här ett material som kan bli lite dammigt. Många gånger räcker det bra med att vädra och att borsta av tyget med en mjuk borste.

Men då och då kan du vilja tvätta sammetsgardinerna. Då de är gjorda av polyester är detta inte särskilt svårt. Men välj ett milt tvättprogram med mycket lågt gradantal. Polyester ska man inte tvätta med över 30 graders värme på vattnet.

Det går faktiskt att stryka på polyestertyg med låg värme. Undersök skötselråden som kommer med dina gardiner av sammet och följ dessa. Häng dem inte direkt på tork i fönstret om detta leder till en gardinform som inte känns så lyxig och tung som tanken är med detta gardintyg.