Fri frakt över 699 kr inom Sverige

VÄLKOMMEN TILL TEXTILONNET!

Fållfix 10m.

Fållfix 10m.

49 kr
Finns i lager
Finns ej i lagret
.
  • Fri frakt över 699 kr
SparaTa bort som favorit
Finns ej i lagret

Beskrivning

10m. fållfix som används till att pressa samman två tyger för exempelvis fållar. Fålla t ex. panelmetervara utan att sy. Stryks på tyget, snabbt och enkelt. Bredd 25mm. Placera alltid fållfixen precis mellan tygerna som ska sammanfogas. Se till att inget kommer utanför på det varma strykjärnet.

Sammanfogning: Använd ett ångstrykjärn eller ett vanligt strykjärn och en fuktig duk, pressa sakta & ordentligt. Låt det kallna i 10 min. och kontrollera därefter sammanfogningen. Till fållar: Lägg fållfixen i fållen ca 6 mm från toppsidan och pressa samman.

Om fållfix

Vad heter den där tejpen som man kan fålla gardiner med? En del är väl medvetna om att man inte måste sy för att fålla gardiner. Men det finns också de som blir alldeles överraskade då de upptäcker fållfix. Det här är en produkt som är så viktigt att ha när det ska bli snyggt med gardinlängder som ska hänga på ett visst sätt.

Fördelar med fållfix

Även om du just nu inte är säker på att du kommer att behöva fålla gardiner kan det vara smart att beställa lite fållfix tillsammans med de färdigsydda gardinlängderna. Detta helt enkelt för att du spar tid på detta vis när du inser att du kommer att behöva fålla lite.

Det finns flera viktiga fördelar med fållfix:

  • Du behöver inte sy för att fålla gardiner
  • Fållfixen sitter som den ska
  • Du kan fålla såväl som sammanfoga med fixen
  • Du behöver inte vara proffs på att sy för att fålla gardinerna
  • Du får exakt den längd du vill ha på dina gardiner!

Klippa i gardinen eller inte

Det kan kännas enklast att vika gardinen till önskad längd och så stryka på med fållfix. Det här innebär ju att du inte kommer att behöva klippa i tyget. Men ibland kan det faktiskt vara att föredra att först klippa.

Om du vill kapa ner en rejäl bit på gardinens längd är det bäst att plocka fram saxen. Mer än 5 cm kan innebära att gardinen helt tappar sin form om du bara viker. Den vikta delen kommer ju att fungera lite som en tyngd om den har en massa tyg.

Se till att du har en bra sax så att snittet blir snyggt. En sax som inte är tillräckligt vass kan skada tyget och då kanske det inte blir så fint och jämnt när du väl fållar. Du måste inte klippa rakt men du bör vika rakt. Annars kan det lätt se lite snett ut och det är verkligen synd att förstöra fina gardiner på detta vis.

Få bort fållbandsklister

Om du vill fålla om gardiner som redan har fållats med klister kan du behöva ta bort det gamla fållbandsklistret. Det kan du göra med en lätt fuktad trasa. Det går också att få bort torkat fållbandsklister med helt vanliga kaffefilter och ett strykjärn. När klistret värms upp igen lossnar det från tyget och fastnar på filtret!

För mer än gardiner

Det är inte dumt att ha fållfix hemma för rätt som det är inser du att du behöver den till mer. När byxorna måste fållas behöver du inte ta fram symaskinen eller ringa en väninna. Det är bara att använda fållfix för ett snyggt resultat!

Du kan kanske komma på fler saker som fållfixen kan vara bra för. Det här är helt klart en produkt som du bör ha hemma i din sybehörslåda. Den kan komma väl till användning oavsett om du precis har köpt nya gardiner eller inte!